Redakční systém Joomla!

Chcete si založit vlastní web a nejste si jistí, který redakční systém zvolit? V současné době je na výběr řada možností, přičemž mezi nejznámější patří například Wordpress nebo Joomla! V tomto článku se blíže zaměříme právě na Joomlu.


Představení redakčního systému Joomla!

Tento publikační systém je zcela zdarma a jedná se tzv. o open source CMS, který je volně šiřitelný a lze jej bezplatně využívat nejen pro osobní účely, ale i pro ty komerční. Navíc se jedná o jeden z nejpopulárnějších redakčních systémů na světě. Je natolik robustní, že je na něm možné postavit téměř cokoli. V tomto ohledu převyšuje Wordpress, který má své omezení pro větší aplikace. Mezi weby běžící na redakčním systému Joomla! patří například weby společností IKEA, Danone, ICE TEA či web Eiffelovy věže.


Vlastnosti softwaru Joomla!

Joomla! nabízí všechny vlastnosti, které můžete od redakčního systému požadovat pro tvorbu a správu webových stránek. Můžete standardně využít například novinky, blog, kalendář, diskusní fóra, indexaci stránek, fotogalerii, internetový obchod, vícejazyčné verze a mnohem víc. Toto řešení navíc využijete například i v pro složitější aplikace, na které Wordpress nestačí. Jedná se například o realitní weby, dražební portály či jiné sofistikovanější systémy. Pokud řešíte skutečně náročný projekt, doporučujeme už PHP Framework. Tento systém umožňuje vytvořit vše na míru s možností lepšího zabezpečení, například citlivých údajů klientů.

joomla backend

 

Rozšiřující se systém s řadou výhod

Tento redakční systém je k dispozici již od roku 2005 a od této doby se stále rozvíjí a v současné době se jedná o zabezpečený a stabilní software. Další zajímavostí je, že má k dispozici licence pro více uživatelů, takže na projektu může pracovat více lidí současně.

V nejnovější verzi je navíc možnost ukládání předchozích verzí článků, uživatelsky přívětivé administrační rozhraní a instalace je snadná pomocí 3 kroků. Při instalaci Joomla! je na výběr ze tří typů, přičemž nejjednodušším a současně nejrychlejším typem je tzv. „Automatický upload balíčku.“ Tento software si tedy pouze stáhnete do svého počítače a můžete začít realizovat svůj vlastní web.

Pro bližší informace o tomto redakčním systému se podívejte na video níže. Ačkoliv je toto video z roku 2012, obsahuje všechna potřebná data.

 

VirtueMart pro všechny e-shopy

VirtueMart je e-shopová komponenta pro Joomlu!, jedná se o Open Source řešení pro internetové obchody, které vás opět osloví svou všestranností. Toto řešení je vhodné pro malý e-shop s pár produkty, ale také zvládne obchod se statisíci položek a v několika jazykových mutacích. Mezi klíčové funkce VirtueMartu patří maximální podpora SEO, multijazyčnost a více měn, neomezené možnosti platby a dopravy a také integrace e-mailingových nástrojů.

eshop joomla


Wordpress vs Joomla!

Oba tyto redakční systémy patří mezi nejrozšířenější na světě a oba mají své výhody i nevýhody. Wordpress nabízí množství modulů a grafických šablon. Je poměrně flexibilní, vhodný i pro začátečníky a uživatelsky přívětivý. Nevýhodou ovšem je, že řada grafických šablon, které jsou k dispozici zdarma, si je vzájemně velmi podobná a hodí se spíše na jednodušší weby. Wordpress je jednoduchý a tím i rozšířený. Na jednu stranu výhoda, na druhou nevýhoda v podobě oblíbeného cíle hackerů. CMS Wordpress je nejvíce hackovaný redakční systém na světě. Bez okamžitých aktualizací všech použitých modulů a komponent je okamžitě silně zranitelný.
Systém Joomla je oproti Wordpressu poměrně složitý a obzvláště pro začínajícího uživatele mohou být začátky trochu krušné. Nicméně tento systém lze využít na jednoduché onepage weby ale i na složité eshopy nebo složité stránky, kde Wordpressu jednoduše dochází dech. Proto se zaměřuje převážně na využívání Joomla! Vždy nalezneme přímé řešení požadavků klienta a nemusíme dělat žádný kompromis.


Proč jsme zvolili CMS Joomla!

Historicky jsme weby vytvářeli na řadě různých platforem. Pro tvorbu e-shopů jsme například využívali ZenCart, pro micro weby zase Wordpress. Vše mělo své pro a proti. ZenCart byl silný, jen vývoj zaostal. Wordpress je o kompromisech a ty my dělat nechceme. Jakmile jsme potřebovali speciální funkce, byla řešení ve Wordpress příliš kostrbatá a nevyhovovala nám. Proto jsme pátrali po dalších možnostech a oslovila nás právě Joomla! svou všestranností. Na ní lze postavit skutečně vše co klient požaduje.

Pokud chcete vlastní web, ale nevíte si rady, jak na jeho tvorbu, napište nám. Rádi vám s tímto procesem pomůžeme.

Napište nám

Máte dotaz či přání? Napište nám zprávu!
Stačí vyplnit e-mail nebo telefon pro preferovanou formu odpovědi.